Bossové/Bossi/Bosky

pátek 26. listopadu 2010

Másaloidy

Nadpis je interaktivní, poklepem se dostanete na neoficiální blog Kamenné čajovny a jejího boha, Pepy, který - patří mu vřelé díky - pro nás připravuje přednášky o čaji. Z jedné z nich plně čerpá tento článek, užijte (si) ho!

(aktualizace tety Arty
Pár zajímavostí z Indie:
Na čajovny nenarazíte, čaj se začal produkovat v době kolonizace závislých Angličanů, a protože imperialisti chtěli využít místního trhu, naučili Indy ho pít.
Ale už tehdy byla v Indii bída, a tak se vařil jen doma a házelo se do něj prakticky coliv. Došla ti skořice? Hřebíček? Nevadí, přidej víc pepře, ať to má šmak! Každá rodina má údajně vlastní recept.(Mimochodem, stejná filozofie se používá při přípravě typického ukrajinského boršče :D )
Takže pokud byste si dáte typickou indickou "Yogi másalu"... připravte se na typicky české zažívací obtíže (způsobené mimo jiné špínou z hrnců, ve kterých se másala vaří z vody z řeky)

Tím se dostanu k druhé perličce. Výraz Yogi je totiž import z USA, kde se jistý občan indického původu rozhodl vylepšit svoji ekonomickou situaci prodejem vlastní směsi - pod názvem Yogi. Proto se také dnes v civilizované Evropě používá spíše výrazu "chai".

A tím končí kulturní okénko, dobrou chuť ;)

MÁSALA ("chai") (indický recept)

Ingredience:

- koření
  • malinká lžička skořice
  • malinká lžička pepře (černý/bílý; mletý; NE zelený - připomíná chuť masa/stejků)
  • 1 velká hvězdička badyánu
  • 5 hřebíčků
  • (čerstvý zázvor na jemno nastrouhaný)
  • (kardamon)
- 0,4 l mléka
- 0,4 l vody
- 10g čaje černého (cejlon - silnější/assám/darjeeling/gruzie OP)
- 4 lžíce cukru

Příprava:

Zásadní pomůcka: koření jako první, čaj jako poslední. (Pokud je tam čaj příliš dlouho, nápoj chytne hořce čokoládovou příchuť.)
Koření povaříme ve vodě, přilijeme mléko (voda : mléko - 1:1), přidáme rozmělněný čaj a vaříme, dokud mléko nevyběhne. Zcedíme, na závěr cukr.

ÍRÁNSKÝ MEGACLOUMÁK (arabský recept)

"Prorok Mohamed zakazuje pít alkohol, proto nezbývá, než se zrušit jinak."

..::Opravdu nářez. Potvrzeno Adekjou, Iris, Artenes, Tygrem, Tkajem, Akim a Pepou::..

Ingredience:

- 0,8 l mléka
- 40g čaje černého (libovolný - cejlon/rize...), poměrně velké množství
- 3 malinké lžičky mletého muškátu*
- cukr

Příprava:

Čaj vaříme v mléce a neustále mícháme. Přidáme poměrně velké množství muškátu. I poté, co mléko začne opravdu vařit, by se směs měla ještě asi 30 vteřin míchat. Dle rituálu, dne možností. Zcedit, osladit - arabsky velkoryse.

Pointa:

Čaj do mléka uvolňuje několikrát více kofeinu, než do vody. Jedna malá sklenička obsahuje tolik kofeinu, kolik celá konev.
Nevhodné pro osoby s vysokým tlakem!
Navíc muškát je ve větším množství jemně halucinogenní.
Tento nápoj je návykový.

*Muškátový květ nebo oříšek?
Muškátovník (Myristica Fragrans) poskytuje 2 druhy koření: muškátový oříšek a muškátový květ. Je to trochu blamáž uživatele, protože květ není květem, ale sušeným vláknitým obalem plodu = oříšku. Rozdíly v chuti: květ je decentnější a více nahořklý.

Made by Čajový klub 2010 (Kamenná čajovna)

4 komentáře:

Kristýna řekl(a)...

Diky za tohle :-) Aspon si tu zkusim pripomenout, jak to vypada v cajovne (a zaroven se pokusim neotravit).

Jitka řekl(a)...

No fakt bacha na to, sme to pili tak kolem osmý, jeden panák a nemohla sem usnout do tří :D. Ve skriptech píšou k otravě kofeinem toto: nespavost, svalový třes, křeče, srdeční arytmie....všechno sem měla, teda kromě arytmie :D:D

Adekja řekl(a)...

Apgrejdováno gramáží dle teaground.blog.cz :)

Jitka řekl(a)...

Teď na to po dlouhý době koukám..."nadpis je interaktivní"...skvělá formulace, ale když interaktivní je tak strašně vtipný slovo :D:D